Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση του έργου «Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Π.Ε. Ηρακλείου» στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ενώ συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλης Γραφάκος.
Ο Γενικός Γραμματέας πριν την υπογραφή της σύμβασης έδωσε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη γιατί η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί παράδειγμα ορθής εφαρμογής της πράσινης μετάβασης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με το συγκεκριμένο έργο και συνολικά με την αξιοποίηση δημοσίων χρηματοδοτήσεων για έργα στην Κρήτη που αφορούν την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον Πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ και ευχαρίστησε για την συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς.
«Πολύ σημαντικό έργο για το περιβάλλον της Κρήτης», χαρακτήρισε το κέντρο επεξεργασίας ο Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας πως το έργο ωρίμασε μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον ΕΣΔΑΚ και τους τέσσερις Δήμους που συμμετέχουν. «Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί ένα οραματικό έργο που φάνηκε πως μπορεί να μη γίνει, τελικά κατορθώσαμε και εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και ευχαριστούμε τον κ. Γραφάκο αλλά και το Υπουργείο Οικονομίας που έχει την ευθύνη για το Ταμείο που στήριξαν και σήμερα ο σχεδιασμός μας βρίσκει την υλοποίησή του», τόνισε.
Την σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, (ΕΣΔΑΚ) Ζαχαρίας Καλογεράκης, ο Αντιπρόεδρος της εργολήπτριας εταιρείας «Θαλής» Δημήτρης Κονταξής ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο νέο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, η Γενική Διευθύντρια της «Θαλής» Θεοδοσία Μπαντουβά – Παπαζήση και στελέχη του ΕΣΔΑΚ.
Για «μια σύμβαση μεγάλης σημασίας» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός διότι δίνει λύση στο πρόβλημα της λυματολάσπης και με την δημιουργία κόμποστ και λιπάσματος θα βοηθήσει τους αγρότες. Εξέφρασε την πεποίθηση πως θα ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο για να προστατευτεί το περιβάλλον και να υπάρξει ενίσχυση των καλλιεργειών.
Ο Ζαχαρίας Καλογεράκης στις δηλώσεις του ανέφερε πως το έργο είναι συνολικού ύψους 19,5 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών διαχείρισης της ιλύος που παράγεται από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων του Νομού Ηρακλείου οι οποίοι μετέχουν στον ΕΣΔΑΚ και η διαχείριση της λυματολάσπης θα οδηγήσει στην παραγωγή κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη πρασίνου αλλά και για διάφορες καλλιέργειες. Το Κέντρο θα επεξεργάζεται 22.000 τόνους από τους οποίους 16.000 θα παράγονται από την ΔΕΥΑ και το βιολογικό καθαρισμό Ηρακλείου και για αυτό έχει υπογραφεί ειδική σύμβαση με την ΔΕΥΑΗ. Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ευχαρίστησε τον Γ.Γ. Μανόλη Γραφάκο, τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ και τα στελέχη του ΕΣΔΑΚ για την προώθηση του έργου. Υπογράμμισε επίσης πως η εμπειρία και η αξιοπιστία της εταιρείας διασφαλίζει την έγκαιρη και ποιοτική κατασκευή του έργου.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της εργολήπτριας εταιρείας Δημήτρης Κονταξής σημείωσε πως η Κρήτη με το Κέντρο επεξεργασίας λυματολάσπης, προσθέτει ένα ακόμα κρίκο στην κυκλική οικονομία και στην πράσινη μετάβαση του νησιού και έδωσε συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης, στον ΕΣΔΑΚ, τους Δήμους που συμμετέχουν γιατί πρωτοπορούν για άλλη μια φορά.
Το έργο και τα τεχνικά στοιχεία
Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά τις ΕΕΛ των παρακάτω δήμων:
• ΕΕΛ Δήμου Ηρακλείου
• ΕΕΛ Μαλεβιζίου
• ΕΕΛ Δήμου Φαιστού
• ΕΕΛ Δήμου Αχαρνών – Αστερουσίων
• ΒΙΠΕ Ηρακλείου.
Οι προτεινόμενες υποδομές απαρτίζονται από:
1. Κέντρο Τροφοδοσίας Ιλύων, το οποίο θα εξυπηρετεί την ΕΕΛ Ηρακλείου που παράγει το 82% της συνολικής ποσότητας ιλύος. Το Κέντρο κατασκευάζεται στην ΕΕΛ Ηρακλείου και θα περιλαμβάνει αφυδάτωση με φυγοκεντρικούς διαχωριστές για την αύξηση της περιεκτικότητας σε στερεά της παραγόμενης ιλύος.
2. Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων, η οποία κατασκευάζεται στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, και θα περιλαμβάνει μονάδα ηλιακή ξήρανσης και μονάδα κομποστοποίησης.
Συγκεκριμένα τα έργα που θα κατασκευαστούν είναι:
1. Κέντρο τροφοδοσίας Ιλύος το οποίο θα κατασκευαστεί στο χώρο της ΕΕΛ Ηρακλείου και θα αποτελείται από σύστημα αφυδάτωσης του συνόλου της παραγόμενης ιλύος της ΕΕΛ Ηρακλείου καθώς και σύστημα φόρτωσης της σε οχήματα για την μεταφορά της. Η ποσότητα της παραγόμενης αφυδατωμένης ιλύος ανέρχεται στο 82% της δυναμικότητας της μονάδας διαχείρισης της. Το κέντρο τροφοδοσίας στόχο έχει την αφυδάτωση της βιολογικής ιλύος της ΕΕΛ Ηρακλείου με σύγχρονα συστήματα για την αύξηση της περιεκτικότητας της σε στερεά (20% DS) και τη μείωση της ποσότητας που θα οδηγείται στο Κέντρο Επεξεργασίας.
2. Μονάδα ηλιακής ξήρανσης της αφυδατωμένης ιλύος των ΕΕΛ (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Φαιστού και Αρχανών Αστερουσίων) που στόχο έχει την μείωση της υγρασίας της ιλύος σε ποσοστά μεγαλύτερα από 75% σε ξηρή ουσία. Η μονάδα ηλιακής ξήρανσης καταλαμβάνει περίπου 12 στρέμματα και θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων.
3. Μονάδα ωρίμανσης της ξηραμένης ιλύος για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού το οποίο θα διατίθεται για τις ανάγκες του αστικού πρασίνου των δήμων που συμμετέχουν. Η μονάδα καταλαμβάνει περίπου 1,5 στρέμματα και θα κατασκευαστεί στο χώρο του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων.
Η δυναμικότητα σχεδιασμού των υποδομών ανέρχεται σε 15.125 τόνους ιλύος ετησίως με συγκέντρωση ολικών στερεών 20%. Από το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύων θα παράγεται ποσότητα compost, κατάλληλου για γεωργική χρήση, ίση με 4.033 τόνους ετησίως με περιεκτικότητα ολικών στερεών 75%.
Η προτεινόμενη Πράξη είναι συμβατή με τους στόχους του Ε.Σ.Δ.Α., για την διαχείριση των ιλύων από βιολογικούς καθαρισμούς λυμάτων περί επίτευξης ανάκτησης (>95% κ.β.) και διάθεσης (<5% κ.β) της παραγόμενης ιλύος. Η πρόταση θα υποβληθεί από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο οποίος είναι ο Κύριος του Έργου του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, όπου σχεδιάζεται το Κέντρο Επεξεργασίας Ιλύος και θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου για τη διαχείριση της ιλύος που παράγεται από την ΕΕΛ.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 96 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης εκ των οποίων οι πρώτοι 18 μήνες αφορούν στην κατασκευή του έργου, την θέση του σε λειτουργία του και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, οι επόμενοι 6 μήνες στην δοκιμαστική λειτουργία και οι επόμενοι 72 μήνες στην κανονική λειτουργία.
Η αξία της εν λόγω Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 19.717.611,42 Ευρώ (με ΦΠΑ) συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας για έξι (6) χρόνια.